Uwagi
Kto jest kim w Polsce, Interpress 1984
Zawód: profesor (nauki techniczne) Edukacja: studia: Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa 1950 Tytuły i stopnie: dr nauk tech. 1965, dr hab. 1970, prof. nadzw. 1976. Biografia Pracownik naukowo-dydaktyczny: Inst. Przem. Fermentacyjnego SGGW, Warszawa: asystent, adiunkt 1950-59, dyr. 1966- ; nacz. inż. i zastępca dyr. ds. tech.-produkcyjnych w Zjednoczeniu Przem. Piwowarskiego, Warszawa 1959-62, kier. Zakładu Technologii Piwa i Słodu, Warszawa 1955-59, 1962-66 Członkostwo: czł. Commission International des Industries Agricoles et Ali-mentaires, Paryż 1968- , czł. honor. Chevalierie Fourquet, Bruksela 1971; czł. PZPR 1968- Odznaczenia: Krzyż Kawalerski OOP, Złoty Krzyż Zasługi, Medal 30-lecia Polski Ludowej i inne. Dorobek: Publikacje: około 100 rozpraw naukowych i artykułów popularyzujących osiągnięcia nauki i tech. w przem. fermentacyjnym w „Prace Inst. i Laboratoriów Badawczych Przem. Spożywczego”, ,Erzem. Fermentacyjny”, „Przem. Spożywczy” i inne; współautor podręczników: Techniczno-chemiczna kontrola produkcji piwa i słodu 1959, Technologia browarnictwa 1963, Przem. Spożywczy, dział Piwowarstwo w Encyklopedii Techniki 1978; ponadto oprać, metod podnoszenia stabilności koloidalnej piwa, badanie nad zastosowaniem hormonów roślinnych do stymulowania procesów słodowania, oprać, metod produkcji i technologii stosowania ekstraktów chmielowych. Prywatnie: Czas wolny: turystyka i praca w ogródku. Adres: ul. Długosza 10 m. 20,01-174 Warszawa, tel. 32-68-03, tel. służbowy 49-02-24.
sw.1213399 Who is who w Polsce, Zug 2008
sw.1244438 Lidia Becela (red.), Kto jest kim w Polsce, Wydawnictwo Interpress, Warszawa 1984
|
|