Uwagi
Kto jest kim w Polsce, Interpress 1984
Zawód: profesor (nauka o żywieniu) Edukacja: studia: Wydział Rolny Uniwersytetu im. Marii Curie-Skłodowskiej, Lublin 1949 Tytuły i stopnie: dr nauk roln. 1951, dr hab. 1961, prof. nadzw. 1966, prof. zw. 1976. Biografia Asystent UMCS, Lublin 1946-50, Polit. Warszawskiej 1950-52; pracownik naukowy Działu Higieny Żywienia w PZH, Warszawa 1950-57; pracownik naukowo-dydaktyczny SGGW (obecnie SGGW-AR), Warszawa 1954- : twórca i kier. Katedry Technologii i Higieny Żywienia Człowieka 1960-74, prof. 1966- , współtwórca i dyr. Inst. Żywienia Człowieka 1974-82, pierwszy dziekan Wydz. Żywienia Człowieka i Wiejskiego Gospodarstwa Domowego 1977- ; stypendysta Fundacji Rockefellera w Cornell University, Ithaca, N.Y. 1957-58; stały pracownik Działu Żywienia FAO, Rzym 1967-70; współtwórca placówek naukowych w krajach rozwijających się (Indie, Ghana, Nigeria, Wybrzeże Kości Słoniowej); doradca Uniw. ONZ w Tokio 1975-77; wykładowca (visiting pro-fessor) w wielu krajach; czynny uczestnik licznych kongresów międzynar. z zakresu żywienia, żywności i biochem.; przew. Kom. Żywienia Człowieka PAN, czł. szeregu kom. PAN oraz rad naukowych instytucji zajmujących się żywnością i żywieniem; wieloletni red. nacz. lub red. działowy szeregu czasopism naukowych o żywności i żywieniu; wiceprzew. SITPSpoż., przew. Kom. Naukowo-Tech. ds. Gospodarki Żywnościowej NOT 1977- ; prezes Polskiego Tow. Nauk Żywieniowych Członkostwo: czł. Polskiego Tow. Biochem., Międzynar. Unii Nauk Żywieniowych, Grupy Żywieniowców Europejskich, Tow. Oświaty Żywieniowej w USA, Komisji ds. Żywności RWPG; czł. Tow. Przyjaźni Polsko-Indyjskiej i Tow. Przyjaźni Polsko-Szwajcarskiej; czł. PZPR 1970- ;nagrody resortowe i uczelniane Odznaczenia: Krzyż Oficerski i Kawalerski OOP, Srebrny Krzyż Zasługi, Zasłużony Pracownik Przem. Spożywczego i Skupu i inne odznaczenia. Dorobek: Publikacje: ponad 250 prac naukowo-badawczych, książek i ekspertyz z zakresu nauki o żywności i żywieniu, ze szczególnym uwzględnieniem badań nad białkiem i witaminami oraz z dziedziny szkolenia i polityki wyżywienia, publikowanych w kraju i za granicą; red. i współautor Kuchni Polskiej (20 wydań). Prywatnie: Hobby: malarstwo, praca w ogrodzie. Adres: ul. Gimnastyczna 72, 02-632 Warszawa, tel. służbowy 43-18-78.
sw.1239184 Who is who w Polsce, Zug 2008
źródła:
- urodzenie: https://www.wikidata.org/wiki/Q9341589
|
|