Uwagi
Kto jest kim w Polsce, Interpress 1984
Zawód: profesor (technolog żywności i białek roślinnych, chemia i technologia tłuszczów) Edukacja: studia: Uniwersytet Poznański 1948 Tytuły i stopnie: dr 1951, doc. 1954, prof. nadzw. 1961, prof. zw. 1969, czł. koresp. 1971, czł. rzecz. 1983 PAN, doctor h.c. Akademii Rolniczej w Poznaniu 1983. Biografia Pracownik naukowo-dydaktyczny: asystent, adiunkt Katedry Tech. Rolnej, Uniw. Poznański 1946-54; dyr. Inst. Przem. Tłuszczowego, Warszawa 1954-59, zastępca dyr. Inst. Chem. Ogólnej, Warszawa 1960-69, kier. Katedry Technologii Żywności, WSR Olsztyn 1960-69; zastępca dyr. Inst. Żywności i Żywienia, Warszawa 1969-73; kier. Zakładu Technologii Mięsa i Tłuszczów 1973-82, dyr. Inst. Technologii Żywności, SGGW-AR, Warszawa 1977-82, kier. Zakładu Technologii Przetwórstwa Nasion Oleistych 1982- ; przew. Kom. Technologii i Chem. Żywności PAN 1969-71 i 1978- ; zastępca sekr. Wydz. Nauk Roln. i Leśn. PAN 1972-77 Członkostwo: czł.' Kom. Nagród Państwowych 1971-74, czł. Centralnego Kom. Kwalifikacyjnego Kadr Naukowych 1972-J6, 1979- , czł. SITP Spoż., sekr., wiceprzew. Oddz., Poznań 1948-54, czł. ZG SITP Spoż. 1954- ; czł. zagr tow. naukowych: honor. Węgierskiego Stów. Nauk Przem. Spożywczego 1977, Sekcji Żywności International Union of Pure and Applied Chemistry, Prezydium Consulting Group Internationale Recherche sur la Colza 1970-78; przew. Komisji Rewizyjnej International Union of Food Science and Technology 1978- , czł. Kom. Wykonawczego 1982- ; przew. Rady Naukowej przy Ministrze Przem. Spożywczego i Skupu 1969-81; czł. Rady Naukowej Inst. Polityki Roln. WSNS przy KC PZPR 1978-81, czł. Prezydium Rady Naukowo-Tech. Ministra Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej 1981- ; czł. PZPR 1963- , czł. Komisji,Roln. KC PZPR 1972-75 Odznaczenia: Krzyż Komandorski i Oficerski OOP i inne. Dorobek: Publikacje: prace z dziedziny technologii i chemii środków spożywczych, m.in. olejów roślinnych, roślinnych preparatów białkowych oraz śrut poekstrakcyjnych, zwłaszcza rzepakowych, ich wartości pokarmowej; około 180 prac naukowych opublikowanych m.in. w czasopismach zagr. „Jour. of American Oil Chemists' Society”, „Rivista Italiana delle Sostanze Grasse”, „Revue Franęaise Corps Gras”, „Fette-Seifen-Anstrichmittel”, „Die Nahrung”, oraz „Acta Alimentaria Polonica”; 150 artykułów naukowo-tech., głównie w „Przemyśle Spożywczym”, 11 książek i skryptów, 9 patentów. Prywatnie: Czas wolny: turystyka i fotografia. Adres: ul. Marszałkowska 9/15 m. 32,00-626 Warszawa, tel. 25-11-61.
sw.1240433 Who is who w Polsce, Zug 2008
źródła:
- urodzenie, zgon: https://www.wikidata.org/wiki/Q54959706
|
|